Egenanställd

Egenanställd

Som jag tidigare har nämnt så finns det ytterligare ett alternativ för dig som inte vill eller kan starta eget. Det är en egenanställning. Vilket innebär att du är anställd på ett egenanställningsföretag. Då rapporterar du vad som ska faktureras så får du ut ersättningen som lön efter att administrationsavgiften är betald. Man kan då säga att man jobbar 100% provisionsbaserat samtidigt som man har friheten att göra som man vill.  

 

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med detta upplägg är att du tjänar mer än om du är anställd på en vanlig konsultfirma. Du är dessutom helt självständig och väljer uppdrag helt själv. Du bör dock tänka på att varje månad lägga undan besparingar till semester eller när du är mellan uppdrag. Glöm inte tjänstepensionen. Kolla hur de hanterar detta med ditt egenanställningsföretag. Men den absolut största fördelen med egenanställning är att det går snabbt att komma igång. Vill du t.ex. prova på att jobba som egen under en kortare period är det perfekt. Då slipper man alla tidskrävande skatte- och bolagsregistreringar fram och tillbaka. Allt som behövs är ett signerat anställningsavtal. Sedan är det bara att köra igång.  

 

Tänk även på att regler för inköp och utlägg hanteras olika på egenanställningsföretagen. Så detta bör du kolla upp innan du börjar.

 

Nackdelarna med en egenanställning jämfört mot ett eget företag är att du inte kan göra aktieutdelningar eller belåna företaget om det skulle behövas. Att anställa personal fungerar inte hos alla bolag. Annars fungerar det i grunden på samma sätt. En annan nackdel kan vara att det upplevs ensamt att köra själv jämfört mot att vara anställd på en större firma. Vad som väger tyngst beror på hur man prioriterar och sin personlighet så klart.

 

Behöver du hjälp med att hitta nya uppdrag så finns det idag massor av olika nätverk som underlättar detta säljarbete. Ett annat sätt är gå in som underkonsult till någon större aktör på marknaden.  I IT-branschen finns det idag allt fler konsultmäklare att välja på så börja med att kontakta dem.

 

Sammanfattningsvis kan jag säga: Vill man prova på livet som egen underkonsult så är en egenanställning en bra start. Du kan då känna dig för i lugn och ro utan att behöva göra några större administrativa eller ekonomiska insatser.

 

Jobbar du i IT branschen så har IT företaget Zelago ett spännande upplägg, där alla deras IT-konsulter är egenanställda konsulter.

 

Mer information om att jobba som egenanställd hittar du på Skatteverkets hemsida. (Bild: egenanställd)

 

Egenanställda Konsulter

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)